• Op werkdagen voor 19:30 uur besteld = vandaag verstuurd
  • Gratis verzending vanaf €50
  • Gratis retourneren
  • Voordelen voor VIPS
Winkelmandje
  • Hoe voorkom je blaren in je voetbalschoenen?

Hoe voorkom je blaren in je voetbalschoenen?

Voorkom blaren in je voetbalschoenen

Voorkom blaren in je voetbalschoenen

Blaren zijn natuurlijk ontzettend vervelend, zeker op je voeten. Bij iedere stap of beweging voel je namelijk de pijn. Los van dat dat een heel vervelend gevoel is, kan je daardoor ook afgeleid raken op het veld waardoor je minder geconcentreerd bent tijdens jouw training of voetbalwedstrijd. In dit artikel leggen we je uit hoe blaren ontstaan en hoe je blaren kunt voorkomen, zodat jij weer pijnvrij kunt genieten van jouw voetbalwedstrijden!

 

Wat is een blaar?

Een blaar is eigenlijk een pleister die jouw lichaam op natuurlijke wijze zelf maakt. Het is een soort vochtzakje, gevuld is met helder vocht. Zo wordt er een soort airbag of kussentje gevormd waardoor de blaar het onderliggende weefsel beschermt. Zo wordt er voorkomen dat er nog meer schade wordt veroorzaakt. Ondanks dat ze jouw lichaam beschermen, kan een blaar wel heel pijnlijk en vervelend zijn. Zeker tijdens het voetballen.

 

Hoe ontstaan blaren tijdens het voetballen?

Vaak ontstaan blaren door wrijving (in je voetbalschoenen) of te veel druk op de huid. Bij voetballers komen blaren vaak voor op de voeten door wrijving tussen je huid en de voetbalschoenen. Je maakt als voetballer heel veel verschillende bewegingen tijdens een wedstrijd of training. Denk aan sprinten, omschakelen, draaien, springen, dribbelen, passeerbewegingen en lopen. Eigenlijk is jouw lichaam altijd in beweging. Al deze activiteiten zorgen voor veel wrijving in je voetbalschoenen, wat vaak de aanleiding is voor jouw blaar.

De kans op blaren is groter als je nieuwe voetbalschoenen hebt of wanneer je de schoenen lang niet meer hebt gedragen. De voetbalschoenen moeten zich namelijk eerst vormen naar jouw voeten. Als dit nog niet het geval is, is er namelijk meer kans op wrijving. Die kans wordt nog groter als je op droge velden en in de zaal speelt. De kans op blaren neemt gelukkig sterk af als je voeten gewend zijn aan je voetbalschoenen.

 

Hoe kun je blaren voorkomen?

De juiste maat

Vaak is wrijving de grootste oorzaak van blaren bij voetballers. Om die wrijving te voorkomen, is het belangrijk dat jouw voetbalschoenen de juiste maat hebben. Bij te grote voetbalschoenen hebben jouw voeten veel bewegingsruimte, wat de kans op wrijving en daarmee blaren veel groter maakt. Maar ook te kleine schoenen zijn niet goed voor je voeten. Dan krijg je namelijk meer druk op de voeten, wat ook kan zorgen voor blaren.

Anti-slip of gripsokken

Voetbalsokken zijn vaak redelijk glad, waardoor de voeten makkelijk kunnen glijden in de voetbalschoenen en ook wrijving kan ontstaan. Veel sportsokken van Stanno zijn daarom voorzien van een anti-slipzool. Dit voorkomt wrijving en verlaagt daardoor de kans op blaren. Daarnaast heeft Stanno ook gripsokken. Deze zijn voorzien van siliconenstuds die ook een anti-slipwerking hebben. Maar naast het voorkomen van blaren, hebben de anti-slip en gripsokken nog meer voordelen, namelijk:

  • Maximale grip in je voetbalschoenen;
  • Meer behendigheid;
  • Extra comfort;
  • Een verminderde kans op blessures;
  • Betere ondersteuning voor je enkels en spieren;
  • Één worden met de schoen.

Bij trainingen als hardlopen of voetbaltrainingen, kun je de gripsok zonder zorgen gebruiken. Bij echte wedstrijden kan het problemen opleveren doordat je aan de clubkleuren moet voldoen. Het is niet aan te raden om de gripsokken onder de teamsokken te dragen in je voetbalschoenen, want dan verliezen de gripsokken hun functie. Om dit probleem op te lossen heeft Stanno voetloze sportkousen. Deze zijn er in veel verschillende teamkleuren, zodat jij bij wedstrijden kan spelen in jouw clubkleuren.

Voetbalschoenen inlopen

Eigenlijk is het zo dat hoe sneller jouw voeten gewend zijn geraakt aan je voetbalschoenen, de kans op blaren afneemt. Loop je voetbalschoenen daarom eerst goed in. Ga er bijvoorbeeld eerst een paar keer mee joggen op een veldje in de buurt, of draag je voetbalschoenen eerst een paar keer tijdens een training. Deze duren vaak minder lang dan een wedstrijd waardoor je voeten rustig kunnen wennen aan je voetbalschoenen.

Lederen schoenen

Als jij leren voetbalschoenen hebt gekocht, dan kan je deze van te voren het beste even natmaken voordat je ze wil gaan inlopen. Ook kan je de voetbalschoenen met natte sokken dragen. Hierdoor gaan de voetbalschoenen sneller naar je voeten staan en zal je minder snel last krijgen van blaren.

 

Wat moet je doen bij een bloedblaar?

Wat je absoluut niet moet doen is de bloedblaar doorprikken. De kans op infecties is namelijk erg groot als je een bloedblaar openprikt. Het laten wegstromen van het bloed zal het geneesproces ook niet versnellen. Je kan beter wachten tot deze op natuurlijke wijze wegtrekt. Heb je vragen of zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt namelijk beter een keer te veel dan te weinig langsgaan bij de huisarts. Dit geldt natuurlijk ook als je last hebt van normale blaren.

 

Voetballen met blaren?

Heb je toch blaren gekregen? Dan hoef je niet direct je wedstrijd af te zeggen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij ervoor kan zorgen dat je zo snel mogelijk van je blaren afkomt en pijnvrij kan blijven sporten in je voetbalschoenen:

  • Als je nog een dichte blaar hebt, moet je proberen om dat zo te houden. Gebruik bijvoorbeeld een blarenpleister om de blaar uit zichzelf uit te laten drogen. Je kunt de blarenpleister extra afplakken met sporttape;
  • Heb je een open blaar? Dek deze dan snel af met een pleister of steriel verband. Zorg er wel voor dat deze stevig eroverheen zit, zodat het niet kan gaan schuiven.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun jij zonder blaren (blijven) voetballen!

Let op: in deze blog proberen we je met tips en advies zo goed mogelijk te helpen, maar dit kan geenszins worden opgevat als vervanging van medisch advies of een medische behandeling. Alle tips en adviezen zijn op eigen risico. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, neem dan altijd contact op met een (huis)arts en volg medisch advies op, ongeacht wat op deze website staat.

 

Geschreven door: Nick Schemkes

Nick Schemkes - Online Marketeer
 

Over Nick Schemkes

Nick werkt als Online Marketeer voor Stanno, waar hij zijn passie voor sporten combineert met zijn marketingkennis en -ervaring. Door zijn afgeronde bachelor Sportmarketing, een voetbalverleden en een passie voor padellen, weet hij als geen ander hoe een sporter het beste in zichzelf naar boven kan halen. Door zijn brede sportinteresse en -kennis schrijft hij ook graag over andere sporten. Met deze artikelen probeert hij andere sporters te helpen, motiveren en inspireren.

Benieuwd welke artikelen Nick nog meer heeft geschreven? Bekijk dan hier zijn auteurspagina.

 
Nick Schemkes - Online Marketeer

Over Nick Schemkes

Nick werkt als Online Marketeer voor Stanno, waar hij zijn passie voor sporten combineert met zijn marketingkennis en -ervaring. Door zijn afgeronde bachelor Sportmarketing, een voetbalverleden en een passie voor padellen, weet hij als geen ander hoe een sporter het beste in zichzelf naar boven kan halen. Door zijn brede sportinteresse en -kennis schrijft hij ook graag over andere sporten. Met deze artikelen probeert hij andere sporters te helpen, motiveren en inspireren.

Benieuwd welke artikelen Nick nog meer heeft geschreven? Bekijk dan hier zijn auteurspagina.